SL

  John Zorn New Masada Quartet - PRESTAVLJENO na 29. april 2024!!!

  Pet / 07.07. at 19:00

  Ljubljana

  Brez sedežnega reda 30, 26* EUR

  Visit the page of this event

  Gallusova dvorana

   


  Spoštovane obiskovalke, cenjeni obiskovalci 64. Jazz festivala Ljubljana! 

  Koncert John Zorn New Masada Quarteta je zaradi bolezni v zasedbi prestavljen na 29. april 2024 ob 20. uri. 
  Za novi termin bodo veljale iste vstopnice (tudi festivalske) – dobro jih je shraniti.

  Iskreno obžalujemo odpoved in vse z vstopnico za koncert John Zorn New Masada Quarteta vabimo, da se nam v petek, 7. in soboto, 8. julija, brezplačno pridružite na koncertih v Parku Sveta Evrope (brezplačen vstop z vstopnico za prestavljeni koncert). 

  Če vam novi termin koncerta John Zorn New Masada Quarteta ne bo ustrezal, vam bomo izdali dobropis oz. vrnili kupnino (imetnikom festivalskih vstopnic pa sorazmerni del kupnine). Prosimo, da dobropis ali vračilo vstopnic uredite do 1. 3. 2024. Na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. posredujte fotografijo oz. sken svoje vstopnice ali elektronsko vstopnico). 

     John Zorn
  , altovski saksofon; Julian Lage, električna kitara; Jorge Roeder, bas; Kenny Wollesen, bobni

  Pesmarice Masada so gotovo najpomembnejši del ustvarjalne zgodovine kultne osebnosti newyorške glasbene scene. John Zorn jih je začel stresati iz rokava v začetku devetdesetih, potem ko je z Naked City postavil na glavo vse mogoče in v trenutku postal največji junak improjazz scene med metalci, pankerji in rockerji. Navdih za Masado je našel v združitvi nove (radikalne) judovske kulture in glasbe akustičnega kvarteta Ornetta Colemana (Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins) iz konca petdesetih, ki še danes velja kot ključen ansambel za razumevanje preteklosti in prihodnosti jazzovskih glasbenih praks. Zornovi pajdaši (Dave Douglas, Greg Cohen in Joey Baron) so zadevi prišli do dna na desetih studijskih albumih za japonsko založbo DIW (naslovi albumov so si sledili v skladu s hebrejsko abecedo), nakar je za Zornovo založbo Tzadik izšlo še nekaj koncertnih albumov in po Colemanovem vzoru zasedbe Prime Time iz osemdesetih tudi preskok v Electric Masada. Na tej točki je treba izpostaviti dvojni koncertni album The Mountains of Madness, saj je polovico albuma nastalo na koncertu v Gallusovi dvorani CD. Prav Electric Masada lahko navajamo kot prelomnico Zornovih navezav na Ljubljano. Pred tem smo bili priče Naked City in Masade, zatem pa The Dreamers, njegovemu solističnemu recitalu na orglah (tudi izdanem pri Tzadik) in The Bagatelles Marathon. A to je le mišji del njegovega impozantnega opusa, ki samo pri izdajah albumov preseže številko sto petdeset, da ne omenjamo številnih del za različne sestave sodobne glasbe, ki izvajajo njegove kompozicije. Vse navedeno pa ni dovolj, da številni poznavalci ne bi novega Masada kvarteta imenovali »najbolj vznemirljiv ansambel Johna Zorna«. Ta sicer igra the best of Masadinih pesmaric (kmalu izide že drugi album), a po slišanem je jasno, da je bil Masadin počitek na grobišču Manhattna le nabiranje energije za vrnitev v prihodnost. Ta telepatični bend je hkrati virtuozen, dinamičen, dramatičen in melanholičen. Poganja ga Zornovo natrgano stop in start dirigiranje, ki je kljub prihajajoči 70. obletnici (september) še vedno z naskokom najbolj goreč altovski saksofonist na svetu. Nedvomna mojstrovina!

   

   

  Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

  Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
  *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)