SL

  Benjamin Clementine + Alfa Mist

  Sre / 05.07. at 20:30

  Ljubljana

  42, 36* EUR

  Visit the page of this event

  Križanke

  Koncert Benjamin Clementine + Alfa Mist bo (v vsakem vremenu) izveden v Križankah.

  Koncert Alfa Mista bo pred koncertom zasedbe Benjamina Clementina.

  Benjamin Clementine (GB) & člani Slovenskega godalnega seksteta

  Benjamin Clementine, klavir, glas; Vid Sajovic, violina; Nejc Mikolič, viola; Anuša Plesničar, viola: Katarina Kozjek, violončelo; Miha Firšt,  kontrabas

  Avtor treh izjemnih albumov osupljivega songwritinga, mojster klavirja, vokalist v hipu prepoznavnega glasu in prejemnik nagrade mercury, ki jo je leta 2015 prejel za  prvenec At Least For Now. Ter vse bolj uveljavljen filmski igralec. Benjamin Clementine je s svojim zvočno raziskovalnim, odbito konceptualnim in včasih avantgardnim pristopom h komornemu popu močno zaznamoval naša pričakovanja, kaj naj bi pop v današnjem času sploh pomenil in, predvsem, kako naj bi zvenel. Clementine je skoraj vsa pravila igre vrgel skozi okno: vedno zahteva popolno ustvarjalno svobodo, njegova besedila so pronicljiva, četudi včasih hudo metaforična. Drzen je v žanrski kombinatoriki mešanice stare in nove klasične glasbe, kabareta, rocka, muzikala ... Ustvarja glasbo, ki jo lupimo počasi. Prav zaradi odločne drže neprilagodljivosti kompleksu glasbene industrije je ustvarjalni proces svojega tretjega albuma, lanskega And I Have Been, vzel popolnoma v svoje roke; ne samo da ga je sam napisal, odigral in produciral, ampak ga je tudi izdal pri lastni založbi. Kar je toliko bolj impresivno glede na to, da gre za orkestralni art pop s podporo zborovskih spremljevalnih vokalov. Letos naj bi izšel še drugi del plošče, zatem pa namiguje na prekinitev glasbene poti. Teatralen, intimen, političen!

  Nastop Clementina pomeni tudi ekskluzivno sodelovanje z domačimi glasbenicami in glasbeniki, saj ga bodo na tem edinstvenem dogodku spremljali člani Slovenskega godalnega seksteta.


  Alfa Mist (GB)
  Alfa Sekitoleko - Alfa Mist, klaviature, vodja zasedbe; Kaya Thomas-Dyke, bas, glas; Jamie Leeming, kitara; Johnny Woodham, trobenta; Jas Kayser, bobni

  Izhodišče ni nenavadno: Alfa Mist je do jazzovskega jezika prišel s hiphopa. Njegovi ustvarjalni začetki segajo v srednjo šolo, ko je na prenosniku sestavljal hiphopovske podlage ter se navdušil nad muziko producentov, kot sta J Dilla in Madlib. Njune plošče so zanj pomenile vstop v svet jazza. Prav s študiranjem harmoničnih podrobnosti njunih ikoničnih produkcij se je igranja klavirja naučil po posluhu. Le nekaj let pozneje so že sledili njegovi prvi resni založniški koraki (leta 2015 EP Nocturne, 2017 odmevni prvenec Antiphon ...), do danes pa je že sodeloval z glasbeniki, kot so Yussef Dayes, Tom Misch, Jordan Rakei in Loyle Carner. Od ustvarjanja hiphoperskih podlag do produciranja za razne raperje, komponiranja neoklasične glasbe za London Contemporary Orchestra in remiksiranja jazzovskega kanona za velikanko Blue Note – Alfa Mist je eden najbolj vsestranskih in zvedavih predstavnikov zloglasne londonske scene novega jazza. Njegova nova plošča Variables, druga za kultno založbo ANTI, v albumsko formo povezuje prav vse njegove adute: izjemen občutek za zankanje, intuitivne gruve, svojstveno oprijemljive klavirske melodije in svobodnjaško jazzovsko improvizacijo.

   
   

  Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

  Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
  *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)