SL

  Anouar Brahem Quartet

  čet / 16.06. at 19:00

  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  28, 22* EUR

  Visit the page of this event

  Gallusova dvorana

  Anouar Brahem, ud; Klaus Gesing, basovski klarinet klarin, sopranski saksofon; Björn Meyer, bas; Khaled Yassine, tolkala
  (Tunizija, Nemčija, Švedska, Libanon)

  Z navdušenjem napovedujemo enega od vrhuncev letošnjega Jazz festivala Ljubljana. To bo prvo gostovanje enega izmed največjih umetnikov arabske lutnje in odličnega jazzovskega skladatelja Anouarja Brahema v Sloveniji.

  Ponaša se z razsežno diskografijo, ki danes obsega kar enajst albumov pri založbi ECM. Že skoraj štiri desetletja starodavno tradicijo arabske glasbe in subtilne melodije njenega simbola uda umešča v različne kontekste, jo sopostavlja ne le sodobnemu jazzu, temveč tudi prefinjenim harmonijam eruditivne tradicije zahodnega komponiranja in izbranim formam različnih izročil Orienta.

  Danes njegova glasba odraža bogate izkušnje, pridobljene ob sodelovanjih z različnimi glasbeniki. Anouar Brahem Quartet je ustanovil leta 2009 za album The Astounding Eyes of Rita. Repertoar novega projekta, s katerim povzema glasbeno snov s samega začetka delovanja, več značilnih tematik kvarteta spaja z nekaterimi s starejših albumov (Madar, Thimar, Astrakan Café, Le Voyage de Sahar ...) in novejšimi, kot je Blue Maqams.

  Kot vodja zasedbe, ki je po dobrem desetletju tesnega sožitja med glasbeniki bolj iskriva in ustvarjalna kot kdaj koli, Anouar Brahem sedaj na svojo glasbeno krajino usmerja svež pogled in razpira nekaj novih, samolastnih obzorij.


  Sedežni red ne velja.


  Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

  Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
  *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)