SL

  Hamid Drake's Turiya: Honoring Alice Coltrane

  Sre / 15.06. at 18:00

  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  26, 20* EUR

  Visit the page of this event

  Gallusova dvorana

  Ndoho Ange, ples, govorjena beseda; Thomas de Pourquery, tenorski saksofon, glas; Jan Bang, elektronika; Jamie Saft, klavir, klaviature, fender Rhodes; Pasquale Mirra, vibrafon, tolkala; Joshua Abrams, kontrabas, gembri; Hamid Drake, bobni, tolkala, glas
  (ZDA, Francija, Italija, Norveška)

  Velika vrnitev enega najboljših bobnarjev zadnjih desetletij na Jazz festival Ljubljana. In ne bi mogel biti bolj veličasten po vsebini, ki jo prinaša, in z navdušujočim izborom umetnikov v zasedbi.

  Alice Coltrane je bila ena največjih in najbolj oboževanih umetnic našega časa. Imela je številne talente: kot sijajna pianistka in organistka, harfistka, skladateljica, avtorica različnih knjig ter nenazadnje soproga in glasbena sopotnica Johna Coltrana. Alice se je kot glasbenica še pred srečanjem z Johnom uveljavila s številnimi odličnimi umetniki Detroita, svojega rodnega mesta v državi Michigan.

  Skupna glasbena zapuščina zakoncev Coltrane je resnično mogočna. Po Johnovi smrti je Alice sledila lastni umetniški poti, ob izpostavljanju pomena duhovnosti v glasbi, »spiritualnega« jazza, ter osebne poduhovljenosti in meditacije. Zatem je dosegla življenjsko točko, ki je prinesla delni umik z glasbene scene koncertov in turnej.

  V tem obdobju je opustila posvetno življenje ter se začela posvečati rastoči duhovni skupnosti, zbrani okoli sebe. Postala je duhovna učiteljica skupnosti duhovnih iskalcev in prevzela ime Swamini Turiya Aparna Sangitananda. V tem času sta njeno življenje zaznamovala skrajna spokornost in duhovna poglobitev.

  Afroameriška umetnica in duhovna voditeljica Alice Coltrane je bila obdarjena z izjemno sposobnostjo navdihniti in preroditi vsakogar, ki je prisluhnil njeni glasbi in osebnosti.
  Bila je zvezda vodnica številnim starejšim in mlajšim glasbenikom. Kot nepozabna glasbenica je na številnih razsežnostih glasbenega udejstvovanja pustila neminljive sledi.

  »Alice Coltrane sem kot šestnajstletnik spoznal na koncertu festivala Ravinia v okolici Chicaga. Izmenjala sva si naslov in si pisala. Njena umetnost je vplivala na številne glasbenike in poslušalce, mene pa neizbrisno zaznamovala. Navdahnila me je z duhovno in estetsko odprtostjo, ki jo še vedno skrbno negujem. Ta projekt je moja osebna počastitev velike osebnosti, ki je najstniku omogočila, da stopi na pot odkrivanja, čudenja in iskanja lastnega glasu.« (Hamid Drake)


  Sedežni red ne velja


  Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

  Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
  *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)