SL

  AVISHAI COHEN TRIO feat. AVISHAI COHEN, Elchin Shirinov, Roni Kaspi

  čet / 29.07. at 20:30

  Cankarjev dom, Prešernova 10, 1000, Ljubljana

  25, 21* EUR

  Visit the page of this event

  Gallusova dvorana

  AVISHAI COHEN, bas, glas
  Elchin Shirinov, klavir
  Roni Kaspi, bobni

  Minilo je dvanajst let od prvega in doslej edinega nastopa Avishaija Cohena v Sloveniji. Takrat je pisalo 50. Jazz festival Ljubljana, Križanke, 1. julij. In čeprav smo njegov koncert napovedali že za lanski festival, ga okoliščine niso dopustile. Zato smo toliko bolj veseli, da bo letos nastopil kar dvakrat.

  V zadnjih dveh desetletjih si je Avishai Cohen pridobil ugled enega najboljših globalnih basistov. Vendar je po svetu prodrl predvsem kot skladatelj, z glasbenim izrazom, ki privablja številno živo občinstvo, poslušalce in strastne oboževalce vseh spolov. Lani je na Švedskem posnel album z naslovom Arvoles, naslov v ladinu (starodavni jezik Sefardov v diaspori) pomeni Drevesa, ki je izšel pri Cohenovi lastni neodvisni založbi RazDaz Recordz. Cohenov sedemnajsti album kot vodje zasedbe prevevata umetnikova značilna DNK in srčni utrip. Arvoles se s posamičnim dodatkom trobil organsko giblje med ključnimi skladbami tria. Je delovna sekcija premisleka, duha in pristne radosti, je mojstrska glasbena izjava.

  Avishai bo na obeh koncertih poleg skladb z albuma Arvoles predstavil tudi najnovejše še neizdane skladbe, in sicer s svojim dinamičnim triom, s pianistom in skladateljem Elchinom Shirinovom iz Azerbajdžana, ki črpa navdih pri velikih glasbenikih ter sledi želji iz zgodnjega otroštva uspeti kot jazzovski glasbenik, ter s šele 21-letno bobnarko Roni Kaspi, ki igra bobne že od sedmega leta. Z Avishaijem se je povezala virtualno ob skupnem igranju na družbenih omrežjih med zaprtjem, ko se je začasno vrnila v Izrael s študija igranja in elektronske produkcije ter oblikovanja na Berkleejevem glasbenem kolidžu pri profesorjih Terri Lynn Carrington in Billyju Kilsonu. Vez med njima je postala tako močna, da jo je Avishai povabil na koncertno turnejo.

  Ne zamudite enkratne koncertne izkušnje z navdihujočo glasbo!  Vstop v dvorano bo mogoč pod pogoji, ki bodo veljali na dan koncerta.

  * Z zvezdico so označene cene vstopnic s popustom na najnižjo kategorijo sedežev za mlajše od 25 ter starejše od 65 let in upokojence.

  Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

  Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
  *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)