SL
    Print

    Big Band Orkestra Slovenske vojske & Izidor Leitinger

    Sob / 18.06. at 18:30

    Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

    24, 18* EUR

    Visit the page of this event

    Print Gallusova dvorana

    Inštrumentalni solisti: Aleš Ogrin, klaviature; Gašper Kržmanc, kitara; Miha Recelj, bobni; Lovro Ravbar, sopranski in altovski saksofon; Jaka Janežič, sopranski in tenorski saksofon
    Vokalni solisti: Rudolf Strnad, Vanja Ivankovič in Veronika Strnad
    (Slovenija)

    Izveba Leitingerjeve jazz suite "Ushai" z razširjenim big bandom, instrumentalnimi in vokalnimi solisti.

    Prvič bomo na festivalu gostili Big band Orkestra Slovenske vojske, ustanovljen leta 1996 z večinoma akademsko izobraženimi glasbeniki. Čeprav je primarna vloga orkestra nastopanje na vojaških protokolarnih in drugih uradnih prireditvah, imata tako orkester kot njegov bigbandovski del številne samostojne koncerte in objavljata glasbene albume. Med slednjimi najdemo tudi album Big band Orkestra Slovenske vojske feat. Vlatko Stefanovski, objavljen leta 2016 ob 20-letnici delovanja orkestra. Na albumu najdemo tudi dele Suite Quasi Balkanika, ki jo je spisal skladatelj in dirigent Izidor Leitinger, na festivalu pa bo big band izvedel njegovo suito Ushai (v sanskrtu zmagovalni dih), zloženo posebej za to priložnost ter za zasedbo, razširjeno s tolkali, rogovi, flavto, klarineti in vokalisti.

    Leitinger, ki je pred leti ustanovil The Fool Cool Orchestra (zanj je tudi izvirno napisal omenjeno balkansko suito) ter mdr. dirigiral orkestru EMJO (European Movement Jazz Orchestra), je zelo dejaven kot skladatelj in izvajalec (trobentač).






    Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

    Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
    *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)