EN
    Pred nami je 60. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Pogumni pristopi in odlične izvedbe so naju prepričali, da mora biti festival prav tako pogumen. Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

    Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. V Parku bo potekalo celodnevno dogajanje, namenjeno tako posameznikom kot družinam. Kot je že običaj, bomo pripravili tudi poseben program za najmlajše.

    Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.

    Dobrodošli v neomejeni kozmos kreativnosti in glasbenih užitkov!

    Bogdan Benigar, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

    Bogdan Benigar

    programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana
    Edin zubčevič, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

    Edin Zubčević

    programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana

    OBVESTILO


    Nastopajoči bodo prišli kar iz trinajstih držav, na kar smo ob pandemiji še posebno ponosni. Večino koncertov bomo izvedli v Parku Sveta Evrope in bodo brezplačni, medtem ko bo šest koncertov v dvoranah plačljivih. Jazz festival Ljubljana bo konec julija v Ljubljani ponovno središče ustvarjalnosti in druženja ter bo nadaljeval prekinjeno gradnjo glasbene skupnosti, ki v duhu festivala spoznava, ozavešča, preverja in pretaka nove zamisli, odnos do preteklosti in skupno prihodnost. Ob tem pa se ima neizmerno dobro. To je čar glasbenih festivalov in močno verjamemo, da je Jazz festival Ljubljana eden izmed njih.

    64th Jazz Festival Ljubljana with Fresh Inspiration

    It is with great pleasure that Cankarjev dom, organizer of the Jazz Festival Ljubljana, announces the festival’s new artistic co-director, Borja Močnik, acclaimed radio presenter with his own radio shows, music producer, DJ, publicist and musician. He will join a programme board coordinated since 2009 by the CD Jazz and World Music Programme Director, Bogdan Benigar. While Močnik will mainly focus on selecting outdoor acts, Benigar will programme indoor venues. Dré Hočevar remains the curator of the .abeceda programme and will also select an artist in residence. 
    All three curators will jointly work towards best possible solutions, towards a coherent 2023 programme so that the festival – recipient of the Europe Jazz Network Award for Adventurous Programming (2018) – maintains its rightful place among Europe’s best jazz festivals. 
    Unlike the festival’s recent editions, the opening night is to be held in Ljubljana’s Križanke open-air theatre. The remaining festival concerts take place in the Council of Europe Park (the park outside CD) and Cankarjev dom’s venues.
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds


    Founder and main co-funder of Cankarjev dom’s Arts & Culture programme
    Main sponsor